25 Ocak 2025
Gündem

Eğitim Sen: “Okul Kapılarının Siyasi Yapılara Açılması Suçtur!”

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Dilek Çakman, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ülkü Ocakları ile imzaladığı protokol ve eğitim kurumlarında yaşanan gelişmelerle ilgili sert açıklamalarda bulundu. Çakman, eğitimin tarafsızlık ve laiklik ilkelerinin ciddi tehdit altında olduğunu vurguladı.

Eğitim Sen: “Okul Kapılarının Siyasi Yapılara Açılması Suçtur!”
7 Ocak 2025

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’nin, Ülkü Ocakları ile “yaygın eğitim faaliyetleri kapsamında genel, mesleki ve teknik kurslar düzenlenmesi” için imzaladığı protokolü eleştiren Çakman, şu ifadeleri kullandı:
“Ülkü Ocakları, iktidar ortağı olan bir partinin gençlik yapılanmasıdır. Bu yapının ‘sivil toplum örgütü’ olarak gösterilmesi ve okulların bu tür ideolojik yapılara açılması, eğitimin siyasetin propaganda alanı haline getirilmesi çabalarının somut bir örneğidir. Bu kabul edilemez bir durumdur ve aynı zamanda yasaların açıkça ihlalidir.”

“Eğitim Kurumlarında Siyasi Propaganda Yasaktır”

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve ilgili yasaların, kamu kurumlarında ve okullarda siyasi propaganda yapılmasını açıkça yasakladığını hatırlatan Çakman, geçtiğimiz yıllarda çeşitli illerde Ülkü Ocakları’nın okullarda propaganda faaliyetlerinde bulunmasına izin verildiğini söyledi. Bu durumun açık bir suç olduğunu vurgulayan Çakman, “Eğitim kurumları, demokratik düşüncenin, sorgulamanın ve bilimsel bilginin hâkim olduğu yerler olmalıdır. Siyasi propaganda aracına dönüştürülmesi, öğrencilerin geleceğine ve eğitim sisteminin tarafsızlığına zarar vermektedir” dedi.

“Protokoller Derhal İptal Edilmeli”

Eğitim Sen, eğitimin herhangi bir ideolojinin baskı ve hâkimiyet alanı haline getirilmesine izin verilmemesi gerektiğini belirterek, Ülkü Ocakları ile imzalanan protokolün derhal iptal edilmesini talep etti. Çakman, açıklamasında şunları kaydetti:
“Hukuk kuralları, toplumun yalnızca belirli bir kesimi için değil, siyasi iktidar bileşenleri dâhil, herkes için eşit derecede geçerlidir. Eğitim sistemini adım adım çöküşe sürükleyenler, okulları ve öğrencileri siyasi propagandalarına alet etmekten vazgeçmelidir.”

“Hukuki Süreç Başlatacağız”

Eğitim Sen olarak bu tür girişimlere karşı her türlü hukuki mücadeleyi başlatacaklarını açıklayan Çakman, Milli Eğitim Bakanlığı’nı ve eğitim yöneticilerini uyararak sözlerini şöyle tamamladı:
“Okulları ve öğrencileri siyasi manipülasyonlara alet etmeyin. Eğitim, ideolojilerden bağımsız, bilimsel ve tarafsız bir şekilde yürütülmelidir.”

Eğitim Sen’in açıklaması, kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, eğitim sisteminde tarafsızlık ilkesinin korunması için acil adımlar atılması gerektiği vurgulandı.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.