Bolu'da uzun süre gündemi meşgul eden ve akıllarda soru işareti bırakan arşiv yangını 21.11.2018 tarihinde meydana gelmişti. Yangının, dönemin belediye başkanı Alaaddin Yılmaz'ın aday olmayacağı açıklanmasından sonra meydana gelmesi ise bütün Bolu halkı ve kamuoyu tarafından şaibeli bulunmuştu.
Arşiv yangını AK Parti'nin Bolu'da belediyeyi kaybetmesinde önemli rol oynamıştı. Bolu halkı yangın sonrası olayın aydınlanmasına büyük tepki göstermiş ve 31 Mart seçimlerinde bu tepki oylara yansımıştı.
Tanju Özcan'ın seçimi kazanması arşiv yangınının aydınlanması konusunda Bolu halkını ümitlendirmişti. Tanju Özcan Bolu belediye meclisinde bir komisyon kurulduğunu bildirmiş ve resmi makamların tutmuş olduğu tutanaklar ile aynı kanıya vardıklarını yani herhangi bir şaibe olmadığını belirtmişti.
Aradan geçen uzun süreye rağmen Bolu halkı halen daha arşiv yangını şaibeli buluyor. En son sitemizin yapmış olduğu ankette Bolu halkı arşiv yangını %75 şaibeli bulmuştu.
Arşiv yangını hakkında dikkat çeken detaylar halen daha aydınlanmadı. Bolu kamuoyunun ve Bolu halkının aydınlanmasın istediği noktalar şu şekilde;
- imar başta olmak üzere mali işler, fen işleri müdürlüğü ve Yazı işleri müdürlüğü gibi birçok müdürlüğün 5 milyon evrakını dijital ortama taşımak için ihale yoluyla üstlenen firma tamamen bütün evrakları dijital ortama aktardı mı aktarma adımı?
- Uzmanlara göre 2016 senesinde dijital ortama aktarılmaya başlanan 5 milyon evrakın 3 sene gibi bir sürede sağlıklı bir şekilde aktarılması çok zor görünür iken, Bolu belediyesinin ihale yolu ile arşivi dijital ortama taşıma işini vermiş üstlenici firma ne kadar ücret aldı?
- Raporlara göre arşivde meydana gelen yangının çıkış noktası olarak zabıtanın esnafların broşür dağıtmış olduğu görüldü damgası vurulan makineden çıkmış olduğu yazıldı.
- Kamuoyundaki bu kadar şaibeye rağmen neden mevcut kamera kayıtları şaibeye ortadan kaldırmak için yayınlanmadı?